Bio

Iritchka’s sprankelende en veelzijdige sopraanstem heeft tere en warme nuances, klinkt soms knetterend explosief, maar altijd vloeiend in Oriëntaalse ornamentatie. Als zangeres wordt ze erg gewaardeerd om haar liedinterpretatie en gepassioneerde presentatie en ze wordt veel gevraagd als zangcoach en workshopleider.

Iritchka is  geboren en getogen in Nederland (artiestennaam Iris Ficker), als kind van een multi-etnisch gezin. De charismatische zangeres met Indonesische, Engelse en Duitse roots leefde als kind in zeer verschillende culturen en had altijd een open oor voor de muziek om haar heen. Van jongs af aan zong zij traditionele muziek, later ook uit Rusland en de Balkan. Hierin werd zij gestimuleerd door haar Javaanse grootmoeder, die het meisje uit volle borst liederen liet voordragen terwijl zij daarbij op de bank haar wekelijkse massage onderging. Iritchka leefde een tijd bij haar grootmoeder die haar op haar beurt onderdompelde in Indonesische krontjong van oude casettebandjes, gamelanmuziek en het altijd aanwezige spel van grootmoeder op het electronisch orgel. Op haar 17e kocht Iritchka een saz, studeerde een aantal jaren Turkse zang en trad op met Turkse, Nederlandse en eigen liedjes.

Iritchka zingt voornamelijk uit de tradities van Bulgarije en de Balkan, Turkije, Gipsy-Roma en Nederland. Daarnaast maakt ze gebruik van een loopstation om soundscapes en nieuwe composities te maken. Iritchka reisde veel en studeerde meermaals en voor langere periodes bij gerenommeerde zangers en zangeressen uit  de vocale zangtradities van Armenië, Azerbeidzjan, Rusland, Bulgarije, Turkije, Georgië, Amerika, Engeland en Ierland. De afgelopen jaren raakte Iritchka vooral bekend als sopraan van het “Pauni Trio”,  gevierd om hun frisse en vernieuwende benadering van Bulgaarse polyfonie.

In de afgelopen jaren heeft Iritchka in verschillende mate en in verschillende vormen (performing, guest-artist, tours, recording, docerend) samengewerkt met Balkan- en andere artiesten, onder meer Jelena Kostic, Kasha Nasha, Amsterdam Klezmer Band, DASH!, Chalice Well (DL), Northern Harmony (VS), Galina Durmushliyska (Bg.), Merlijn Twaalfhoven, Zarjanka (RUS) en Lirio. Speciaal voor de moderne dans-performance “A mood for deep longing” van choreograaf Jelena Kostic werkte zij in 2013 samen met componisten Strijbos en van Rijswijk aan de muziek van deze voorstelling. Als zangeres-performer oogste ze daar veel succes en waardering mee.

Iritchka tourde langs zowel piepkleine als grote gerenommeerde podia en festivals in binnen- en buitenland; Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, Vredenburg, Paradiso, Tivoli, BIMhuis, Festival Mundial, Music Meeting Festival, Batumi Opera House, diverse festivals en theaters in Mexico, Engeland, Ierland, Duitsland, België, VS, Bulgarije, Rusland en Georgië.

Iritchka woont in het oosten van het land en treed op als solist, als duo begeleid door een accordeonist, met het Pauni Trio en met de band Kasha Nasha. Een EP als solo artiest is nu in voorbereiding.